Heldentum – Waffenweihe (Nederlands)

Artiest: Heldentum
Album: Waffenweihe
Platenmaatschappij: Nebelfee Klangwerke
Jaar: 2003
Taal: Duits

Duitsland is waarschijnlijk één van de grootste exporteurs van black metal. Niet dat er echt grote, commerciële acts à la Dimmu Borgir (die trouwens allang geen black metal meer spelen, maar goed) actief zijn, maar de undergroundscene is er altijd erg actief geweest. Dit betekent echter wel dat je eerst door een afgrijselijke zooi meuk heen moet voordat je eens iets tegenkomt wat enigszins om aan te horen is. Om het wat praktischer uit te drukken: je zult waarschijnlijk eerst 10 Priestermord-achtige kutbands aan moeten horen voordat je op een project als Luror stuit.

Misschien niet geheel toevalligerwijs hebben veel Duitse bands die wél de moeite waard zijn een link met Absurd. Deze band, die door een moord in de vroege jaren ’90 naast bekendheid ook enige beruchtheid ‘geniet’, heeft een grote rol gespeeld in het definiëren van een authentieke Duitse black metal-stijl. Harde, niet al te scherpe en bovenal duidelijk verstaanbare vocalen; mid-tempo riffs met niet al te veel hysterisch tremolo-gerag; invloeden van neofolk – met deze omschrijving is al heel scala aan Duitse bands te vatten.

Zo ook Heldentum. Deze inmiddels opgeheven formatie bestond uit Managarm (Wolfsmond) en Wolf (beter bekend van, ja hoor, Absurd). Het in 2003 uitgebrachte Waffenweihe is hun enige album; de band gooide kort na het uitbrengen van de CD het bijltje er bij neer. Waffenweihe bestaat uit 7 nummers die samen goed zijn voor iets meer dan een halfuur black metal in de traditionele Thüringer-stijl die je van aan Absurd-gerelateerde projecten mag verwachten. Vergeleken met andere bands uit deze Oost-Duitse regio is Heldentum echter wel iets rustiger. De nummers zijn niet al te snel, er wordt geen gebruik gemaakt van dubbele bas en met een ongebruikelijk hoog aantal solo’s onderscheidt Heldentum zich vooral door een nadruk op het melodieuze in plaats van het ritmische.

Deze stijl openbaart zich al met het eerste nummer, Wildsaulied, een korte maar krachtige opener met meerdere solo’s, tempowisselingen en het bekende stemgeluid van Wolf waarmee alles vakkundig aan elkaar geschreeuwd wordt. Het tweede nummer, Kyffhäusersaga, is langzamer en onheilspellender, maar heeft een aantal tremolo-achtige riffs en een melodieuze baslijn, waardoor het geheel een wat ‘epischer’ gevoel oproept. Met enkele prachtige melodielijnen en een redelijke variatie aan bijna deprimerende riffs is Kyffhäusersaga toch wel het hoogtepunt van het album.

Met de overige 5 titels worden namelijk niet echt potten gebroken. Het intro van Aus Schmiedes Hand klinkt aardig en Der Waldmarsch heeft net als Kyffhäusersaga een aardige variatie aan riffs en een goede opbouw, maar voor de rest lijkt Waffenweihe vooral een vrij standaard exercitie van Thüringer black metal. Zelfs de ballade Der König von Thule, gebaseerd op een gedicht van Goethe, komt ondanks de originele insteek t.o.v. de rest van het album niet echt binnen, mede omdat het nummer geen echte climax kent. Al met al kun je zeggen dat Heldentum niks nieuws ten gehore brengt, afgezien van dat het allemaal wat rustiger en langzamer is dan bijvoorbeeld Absurd of Totenburg.

De teksten laten zich voor het grootste gedeelte ook raden, want ze behandelen voornamelijk aan heidendom gerelateerde thema’s met een völkische insteek. Ook tekstueel gezien is Heldentum iet wat lichtzinniger dan wat we gewend zijn uit die regio. Als er al aggressie jegens het christendom aan bod komt, is dit ook van een ironische, bijna humoristische aard. In Wildsaulied wordt bijvoorbeeld gezongen: “Ein Pfaff, der uns bekehren wollt’ / Sprach rätselhaft von Hirten und Schafen / War nicht gerad’ erfreut darüber / Als ihn die Schwerter am Schädel trafen!” Ook het fragment uit de film Conan de Barbaar aan het begin van Kyffhäusersaga en het verheidenste Weesgegroetje aan het einde van de afsluiter Rragnarrakk maken dat dit album licht verteerbaar afsteekt bij de expliciete blasfemie van gerelateerde projecten.

Desalniettemin is Waffenweihe in elk opzicht een vrij doorsnee Duits blackmetalalbum. Het is prima luisterbaar en fans van andere blackmetalbands uit Thüringen zullen de plaat van Heldentum zeker aan hun collectie toe willen voegen, ook al hoeven ze geen meesterwerk te verwachten. Met uitzondering van Kyffhäusersaga, Wildsaulied en Der Waldmarsch, zullen de nummers op dit album niet al te lang blijven hangen. Dus tenzij je helemaal wild bent van deze stijl van black metal, is Waffenweihe geen verplichte kost.

Bezetting:
Managarm – Gitaar
Wolf – Zang
Beastwood – Basgitaar en drums (sessie)

Nummers:
1. Wildsaulied (3:02)
2. Kyffhäusersaga (6:51)
3. Aus Schmiedes Hand (4:10)
4. Waffenweihe (3:52)
5. Der Waldmarsch (6:33)
6. Der König von Thule (3:27)
7. Rragnarrakk (4:11)

Advertenties

3 thoughts on “Heldentum – Waffenweihe (Nederlands)

  1. Pingback: Molti nemici, molto onore – De anti-esthetiek van Akitsa | Bevroren Ivoren Toren

  2. Pingback: Für der Väter heilig Land – Halgadom voor gevorderden | Bevroren Ivoren Toren

  3. Pingback: Germanië leeft voort | Bevroren Ivoren Toren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s