Zemial – I Am The Dark

Artiest: Zemial
Album: I Am The Dark (EP)
Platenmaatschappij: Temple of Darkness Records
Jaar: 2009
Taal: Engels/Duits

Op de oude website van Iron Maiden stond een lijst met 100 Iron Maiden-moppen, waarin op komische wijze naar allerlei wetten, cliché’s en andere waarheden over metal werd verwezen. Één van deze moppen verkondigde dat het meest onwaarschijnlijke wat een drummer ooit zou zeggen, was “hee jongens, laten we eens één van mijn riffs proberen!” Drummers kunnen namelijk geen muziek schrijven. Laat dat maar aan charismatische gitaristen en zangers over. Drummers doen alleen wat andere mensen hen opdragen. Echte volgers dus, die percussionisten.

Als er, naast Darkthrone, één band is die bewijst dat het voorgaande lulkoek is, dan is het wel Zemial. Dat is misschien niet helemaal eerlijk, want in deze Griekse ‘band’ wordt bijna alles, van het slagwerk tot de snaarinstrumenten en zang, verzorgd door Dimitrius “Vorskaath” Dorian Kokiousis – alleen broerlief Chris (artiestennaam “Eskarth”) wordt nog weleens uitgenodigd voor wat sessiebijdragen. Toch is Vorskaath bovenal een (uitmuntende) percussionist en schrijft hij desalniettemin al sinds de vroege jaren ’90 zeer behoorlijke muziek. Vorskaath heeft zijn bewondering voor Bathory nooit onder stoelen of banken gestoken en een groot deel van het oeuvre van Zemial kan dan ook worden gezien als een ode aan deze legendarische Zweedse eenmansformatie.

Volgens Vorskaath is de in 2009 verschenen EP I Am The Dark echter een afsluiting van deze twee decennia-lange ode aan Bathory. Op de EP staan twee nummers, I Am The Dark en Words From The Temple Of Shadows. Op de titelsong is de invloed van Bathory het duidelijkst. Met een ruige thrashriff en harde drums met af en toe dubbele bas wordt verwezen naar de vroege periode van Bathory, waarin voorman Quorthon voornamelijk de rauwe, ranzige recht-voor-z’n-raap thrash metal speelde die als opmaat zou dienen voor de opkomst van de Noorse blackmetalscene in de vroege jaren ’90. Het nummer I Am The Dark is dan ook een geschrapt nummer van In Monumentum, het door Bathory geïnspireerde album uit 2006. Hoewel het door de duidelijke oldschool-invloeden dus niet erg vernieuwend is, is het toch heerlijk om voor een paar minuten even meegenomen te worden naar het verre verleden, toen black metal nog rauw en puur was en muzikanten hun middelmatige gitaarriffs niet probeerden te verbloemen met licht homo-erotische symphonische intervallen en eindeloze dubbelebasdrums die door de noobtriggers meer klinken als iemand die heel enthousiast knikkers tegen elkaar aan het slaan is. (Wie de schoen past trekke hem aan.)

Net zoveel talent als lichaamshaar.

Het tweede nummer, Words From The Temple Of Shadows, is bijzonder omdat het oorspronkelijk een drumsolo was waar Vorskaath later gitaarpartijen voor heeft geschreven. Dit is nog duidelijk merkbaar, want in tegenstelling tot het vrij simplistische eerste nummer, etaleert Vorskaath zijn slagwerkvaardigheden het hele nummer door. Ook is het erg interessant om te horen dat Words From The Temple Of Shadows duidelijk is gefocust op ritme in plaats van melodie, iets wat je niet vaak hoort in het genre aangezien zelfs metaldrummers bij het schrijven van muziek vaak beginnen met de gitaarpartijen. Words From The Temple Of Shadows heeft overigens ook gewoon zeer solide riffs, waarbij met name de basgitaar door de goede productie goed uit de verf komt.

Zeker voor een EP is het een cliché, maar het grootste probleem van I Am The Dark is dat het simpelweg te kort is. Ik weet niet precies meer hoeveel geld ik heb betaald voor deze plaat, maar het zal tussen de 8 en 10 euro geweest zijn, exclusief de immer torenhoge verzendkosten waarmee je met het bestellen bij obscure mailorders altijd weer wordt geconfronteerd. Je krijgt er een luxe picture-LP bij, een poster en een werkelijk prachtige omslag met op de binnenflap allerhande interessante informatie, maar met 7 minuten muziek kun je je afvragen of het geld niet nuttiger besteed had kunnen worden. Toch denk ik dat Zemial-fans deze LP echt niet zullen willen laten liggen. Zeker Words From The Temple Of Shadows is een goede kandidaat voor het beste nummer van de band en de EP is voor Zemial nog maar eens een stap in de goede richting nadat het in 2006 al het zeer noemenswaardige album In Monumentum afleverde. En ja, wie mooie dingen wil hebben moet nou eenmaal financiële pijn lijden.

Bezetting:
Vorskaath – zang en alle instrumenten
Eskarth – additionele gitaar (sessie)

Nummers:
1. I Am The Dark (3:24)
2. Words From The Temple Of Shadows (4:10)

(totale speelduur: 7:34)

Advertenties

4 thoughts on “Zemial – I Am The Dark

  1. Pingback: Kawir neemt nieuw album op: christenen gooien wereldwijd en masse de handdoek in de ring | Bevroren Ivoren Toren

  2. Pingback: Sühnopfer – Nos Sombres Chapelles: een ode aan Ardraos de alleskunnert | Bevroren Ivoren Toren

  3. Pingback: Een Franse bloem in Russische aarde | Bevroren Ivoren Toren

  4. Pingback: De koude omhelzing van Vinland | Bevroren Ivoren Toren

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s