Jaarlijst 2013

For the English version, click here.

Van onze redactie.

10. Krijg de tering

10 - Wimps in the Throne Room

Alsof muziek, wat bij voorbaat toch als kunstvorm beschouwd zou moeten worden, zich kan laten vangen in een oppervlakkig autistenlijstje. Heb je ooit in het Rijksspatiemuseum de expositie “Top 10 Schilderijen van Rembrandt” gezien? Nee, want dat zou een heel slecht idee zijn voor een expositie en jij komt überhaupt niet in musea omdat je een plebejer bent.

9. Wie denk je wel niet dat je bent?

9 - Gandalf

Ken je Google? Dat is dat bedrijf met die zoekmachine en die mailservice en die facebookripoff die niemand gebruikt en YouTube. Je weet wel, dat bedrijf dat vaak jolige taal hanteert – “Ok, got it” – omdat ze jong en fris willen overkomen, waardoor de kans afneemt dat jij doorhebt dat ze al jouw persoonlijke gegevens jatten en gebruiken voor commercieel gewin en andere duistere doeleinden.

Nou, ga dus maar eens naar Google en typ “top 10 albums 2013” in en kijk eens hoeveel resultaten er over je scherm rollen. Dat zijn dus allemaal mensen die net als jij denken dat ze de waarheid in pacht hebben en in de illusie leven dat mensen geïnteresseerd zijn in zoiets persoonlijks en futiels als een top 10.

8. Kutten met peren vergelijken

8 - Heino

Hoe kun je überhaupt bepalen of een baanbrekend neofolkalbum beter is dan een uitstekend staaltje black metal? Dus eigenlijk zeg je dat jouw genrevoorkeur bepaalt wat er op zo’n lijst komt te staan. Nou, mooie boel is dat. Er zal wel weer een hoop blackgaze op het lijstje komen. En misschien nog een geile demo omdat alleen jij die band kent, waardoor het automatisch tof wordt. Ga toch je eigen lul high-fiven.

7. Heb je niks beters te doen of zo?

7 - Herman Boon

Geloof me, als ik je blogje eens doorblader, lijkt er nou niet echt sprake van een overdaad aan kwaliteit. Als je nou eerst eens gaat zorgen dat je recensies het lezen waard zijn. Om te beginnen moet je een CD meer dan één keer luisteren voordat je een oordeel velt. Dan weet je veel beter waar je moet zoeken als je nog tijd overhoudt voor een lijstje, i.e. niks beters kan verzinnen om op je nutteloze teringsite te pleuren.

6. AlcestL’amour multicolor

6 - nieg pls

Want Alcest brengt ieder jaar een album uit. En als je Alcest niet op je lijstje hebt staan, hoor je er niet bij. Het is ook ieder jaar weer interessant om te kijken welke muzikanten ze nou weer bij Peste Noire hebben weggekaapt.

5. Je doet het voor de kliks

5 - AIZY

Geef het nou maar toe, vuile slet. Je weet dat ‘metalheads’ – of hoe dat volk zich tegenwoordig ook noemt – zo conservatief zijn als de neten. Met al die hippe USBM-bandjes op je lijst gaan mensen jouw zielige excuus voor een artikeltje op hun foraatjes plaatsen zodat ze zich er met z’n allen eens flink boos over kunnen maken. Ondertussen stroomt er bij jou zoveel advertentiegeld binnen dat je met je aandachtsgeile getrijntjeoosterhuis wel mooi een nieuwe MacBook Pro in de wacht kunt slepen.

4. BurzumSôl austan, Mâni vestan

4 - Burtsum

Want als je Dauði Baldrs anno nu opnieuw uitbrengt en er gewoon opnieuw geld voor vangt, ben je best wel een held. Toegegeven, je moet iedere cent aanpakken wanneer je genakt wordt door de Franse overheid.

3. Luiheid troef

3 - Helmut aus Blaskyrghhgh

Top 10-lijstjes zijn makkelijke artikelen die je zonder veel te hoeven na te denken in elkaar flanst. De gefragmenteerde aard van dergelijke lijstjes maakt het dat je niet hoeft na te denken over de opbouw van je betoog, of over de formulering van argumenten. Gewoon nog een halve liter opentrekken en lekker blijven tikken met oe bakkes. Ja, zo kan ik ook naar een hogere kwantiteit toe. Of je gaat gewoon gelijk voor BuzzFeed schrijven. Oh, wacht, doe toch maar niet.

2. Niemand leest die shit, bradda

2 - regenboogpiet is fascisme

Heb je je weleens afgevraagd waarom je betweterige eindredacteur je met dit soort artikelen wel de woordenlimiet van 152 laat overschrijden? Nee, dus ik zal het je zeggen, ik zal het je uitleggen. Zo gauw je je top 10 (of 25, 50, 69, 100) op het internet of in je wc-papier-onwaardige blaadje pleurt, kijkt de gemiddelde lezer enkel even of zijn favoriete album erin staat alvorens hij begint te schuimbekken. De woorden figureren dus enkel in dit jaarlijks terugkerende schouwspel van zelfpijperij en aandachtstrekkerij. Opbokken met je hippe klikaasartikelen, vervelend stuk vreten.

1. Peste NoirePeste Noire

Peste Noire V

Want Peste Noire is altijd de beste en ik heb geen 10 euro van Famine gekregen om dit te zeggen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s