F.A.Q.

aesthetic

1. Wat voor muziek wordt hier gerecenseerd?

Alles, als het maar obscuur is. Voor mainstreammuziek heb je immers al een scala aan omgekochte sites en bladen waar je terecht kan. Alle muziekstromingen kunnen hier in principe aan bod komen, maar de praktijk leert dat het toch voornamelijk (black) metal is die hier wordt besproken.

2. Wat maakt je recensies anders?

Ze zijn uitgebreider dan de meeste muziekrecensies op het internet. Er wordt vaak diep ingegaan op het bandconcept, de teksten en de relatie tekst-muziek. Daarvoor is meer nodig dan de paar alinea’s slechte proza die het kader vormen van het gros van de metalrecensies.

3. Worden alle artikelen/recensies eerst in het Nederlands geschreven? Waarom? Wie vertaalt ze naar het Engels?

Ja, in principe wel. Bij hoge uitzondering, bijvoorbeeld wanneer ik een artikel samen met een niet-Nederlandstalige vriend schrijf (voorbeeld), komt het voor dat de Engelse versie als eerste verschijnt. Maar over het algemeen wordt de Nederlandse versie eerst geschreven en is de Engelse versie slechts een (door mijzelf geproduceerde) vertaling. De reden hierachter is dat Nederlands mijn moedertaal is en ik die het beste beheers. Daarnaast vind ik het ook een veel mooiere taal dan het Engels. Maar de hoofdreden is eigenlijk dat ik mijn taal niet wil verloochenen. Het Nederlands wordt steeds meer in de steek gelaten in de naam der globalisering. Juist hierom vind ik het belangrijk dat er kwalitatief goede Nederlandstalige blackmetalrecensies op het internet te vinden zijn. Dien ten gevolge zal de Nederlandstalige versie van mijn site altijd de voorkeur genieten, zelfs al zijn de bezoekersaantallen op de Engelstalige versie vaak letterlijk tien keer zo hoog. Een enkele kanttekening hierbij is dat al bestaande artikelen op de Engelstalige versie soms wat vaker worden bijgewerkt omdat de urgentie hoger is (dode links, etc.).

4. Kan ik mijn demo/CD naar je opsturen?

Ja, dat kan. Zowel fysieke als digitale muziek wordt geaccepteerd. Er wordt echter geen enkele garantie gegeven dat dit ook zal worden gerecenseerd. Dit zal ik bij voorbaat overigens al aangeven bij het eerste contact. Denk trouwens niet dat dit louter uit elitaire overwegingen is (i.e. dat je muziek niet goed genoeg is), maar als ik gewoonweg weinig verstand heb van death metal, kan ik de demo van jouw deathmetalband niet de recensie geven die het verdient, ook al is het geweldige muziek. Voor verdere informatie: blackivorytower@gmail.com

5. Kan ik een artikel voor je schrijven?

Ja. Zolang het maar relevant is en ook goed geschreven. Voor verdere informatie: blackivorytower@gmail.com

6. Wat is je achtergrond?

Op muzikaal gebied heb ik weinig interessants gedaan, enkel bas gespeeld in wat schijtbands. Ik heb een masteropleiding Spaanstalige literatuur afgerond aan de universiteit, met specialisaties in avant-garde, nationalisme en Fascisme.

7. Waarom zijn je recensies zo lang?

Op het internet zijn al zoveel sites te vinden waarop metal/muziek gerecenseerd wordt, dat je een niche moet vinden. De niche van mijn site is de diepgaande, uitgebreide analyse van de muziek die aan bod komt. Er zijn genoeg recensenten die op commando drie oppervlakkige alinea’s uitschijten over het album dat ze zojuist van YouTube gedownload hebben (zoals Famine aantoont in dit magistrale interview). Aangezien ik alle muziek die ik hier recenseer koop en dus ook niet altijd over het nieuwste van het nieuwste beschik, moet ik wel leunen op recensies die iets toevoegen, al betreft het een album van twintig jaar oud. Mijn uiteindelijke streven is dat elke recensie de beste recensie is die van het desbetreffende album te vinden is.

8. Waarom wordt je site zo sporadisch bijgewerkt?

Zie boven. Aan ieder artikel gaat een uitgebreide ‘studie’ vooraf. Ter illustratie: toen ik aan mijn recensie van L’Ordure à l’état Pur begon, had ik het album waarschijnlijk al zo’n veertig maal beluisterd. Ook ben ik het internet afgegaan, op zoek naar verschillende visies en interpretaties van het album* en heb ik de teksten uitvoerig bestudeerd. Pas toen dat allemaal achter de rug was, heb ik in zo’n drie dagen, verspreid over een hele week, de recensie geschreven en vormgegeven. Ik heb zelfs een stokbrood gekocht omdat dat me wel leuk leek voor één van de foto’s. Daarna heb ik het hele stuk ook nog eens naar het Engels vertaald, wat gezien de omvang van het artikel nog eens drie uur in beslag heeft genomen.

Toewijding.

Toewijding.

In dezelfde tijd die ik kwijt ben geweest aan één stuk kunnen andere mensen misschien wel tien recensies schrijven, maar voor mij geldt kwaliteit boven kwantiteit. Op het moment dat ik ook maar één oppervlakkige recensie plaats, valt de hele raison d’être van mijn site weg, dus schrijf ik soms liever heel lang niets dan iets slechts.

9. Gaan er in de komende tijd nog dingen veranderen aan de site?

Jazeker. Op dit moment werkt een vriend aan een nieuw lay-out, die vooral de navigatie moet verbeteren. Daarnaast kunnen er bijdragen worden verwacht van andere schrijvers, die met gemak het hoge niveau waarnaar wordt gestreefd, kunnen waarborgen.

*Niet dat ik daar overigens veel wijzer van werd: mijn recensie was vooral een reactie tegen de vele misinterpretaties, bijvoorbeeld dat het album racistisch en vrouwonvriendelijk zou zijn.

Advertenties

One thought on “F.A.Q.

  1. Pingback: Een korte mededeling | Bevroren Ivoren Toren

Reacties zijn gesloten.